המגיפה שרדפה אותנו במשך שנים עשויה להיעלם מהעולם.
טיפול בהתקרחות היווה אתגר לרפואה במשך שנים, אך למעשה מעולם לא פותח טיפול ספציפי שיועד לטיפול בנשירת השיער הגנטית.
גרוע מכך, גברים מאבדים את השיער שלהם כבר במשך אלפי שנים והדבר הכי יעיל שהמדע עשה זה לספק אשליות ומסכי עשן בדמות משחות ופאות. אולי זה הגיע לנו בגלל ההתנהלות שלנו בעולם הזה, אך גם הגברים העדינים והצנועים ביותר מתקשים לקבל את תופעת ההתקרחות כשהם מתמודדים איתה, שתקרה אגב ל50% מאיתנו עד לגיל העמידה. הווה אומר שרק כ7% מאיתנו יחפשו טיפול.
ההבנה שאין שום טיפול שמיועד לעצירת ההתקרחות לאלתר ולתמיד, ואף החזרת עטרה ליושנה היא דבר מקומם. למען האמת מעולם לא היה טיפול אחד שפותח במיוחד עבור בעיית ההתקרחות שעבד.
הפתרונות האחרונים כוללים: לבשית פאה, טיפול טופיקלי בעזרת קרמים או קצף כמו מינוקסידיל ורוגיין (תרופה שפותחה תחילה לטפל בבעיות לחץ דם), לקיחת פינסטריד שכולל את הכדורים של פרופסייה ופוסקר (שגם הם פותחו כדי לפתור בעיות אחרות) או פשוט לעשות השתלת שיער. כל אחד מאלה לא פותר את הבעייה בצורה הכי יעילה וחלקם אף בעיתיים. פאות זה דבר שמרגיש קצת מטופש ומביך ולרוגיין ופרופסייה יש תוצאות מעורבות וממש לא חד משמעיות והם מחייבות אותך להשתמש בהם לכל החיים באופן יומיומי. השתלות שיער מוגבלות בכמה זקיקי שיער תוכל לקחת מצידי הראש ומהאזור האחורי שלי כדי לכסות לגמריי את החלק העליון של הראש. זה אף פעם לא יראה טבעי באמת ויחזיר לגמרי את תחושת הצעירות שליוותה אותנו כאשר היינו בעליי שיער מלא.
ישנם כמה מדענים ורופאים שטוענים שהדבר יכול להשתנות ב10 השנים הקרובות. האם זה אמיתי הפעם?
ההגנה הכי טובה היא התקפה
בשנים האחרונות ההתעסקות בבעיית ההתקרחות עברה מ"לשמר" ו"לתחזק" לכיוןן של "צמיחה מחדש". הסיבה? הבנה טובה יותר של ביולוגיית השיער, שכוללת ממצאים חדשים על התאים המתקשרים בתוך זקיק השערה. מחקר בראשותו של ג'ורג' קוטסרליס, יו"ר מחלקת הדרמוטולוגייה באוניברסיטת לרפואה- פנסלבניה, שפורסם בכתה עת בנושא מחקר רפואי בשנה שעברה, הראה שראש קירח וראש בעל שיער מלא מכיל מספר זהה של תאי גזע מתחת לעור. אך בראש הקירח תאי הגזע האלו נמצאים ב"שביתה" כביכול. פשוט נמצאים שם, אך לא מתפקדים, במקום פשוט לצאת לעבוד כדי לתקן ולהזין מחדש את זקיק השערה וסיבי השיער שהוא מגדל. "עם זאת, עצם העובדה שמספר תאי הגזע בראש קירח הוא זהה לראש עם שיער מלא מעורר בנו את התקווה להפעיל מחדש את תאי הגזע האלה " טען ג'ורג' קוטסרליס. הטענה ברורה- תגרום לתאי הגזע לעבוד מחדש וצמיחת השיער תחזור.
אחת החברות שעובדות על פתרון היא החברה הביו-טכנולוגית רפליסר מונקובר, קנדה. טיפול החברה מתבסס על תאי גזע שנמצאים בבסיס זקיק השערה אשר מבודדים מצידו האחורי של ראשו של המטופל. התאים עוברם לאחר מכן למכילי הרבייה שגורמים להם להתחלק ולהתרבות למיליוני תאים שלאחר מכן מוזרקים בחזרה לקרקפת של המטופל. התאים האלה מתחילים לעבוד ומתחילים לחדש את פעילות זקיקי השיער המנוונים ואף ליצור זקיקי שיער חדשים. "אנחנו מאמינים שאותם תאי גזע (שנקראים dermal sheath cup cells במונח המקצועי) הם התאים הראשיים הנחוצים ליצירת זקיק השערה עצמו אשר ייצר סיב שיער." הצהיר דייויד הול- מנכ"ל חברת רפליסל. "בשפה פשוטה אנחנו עושים השתלת תאים במקום השתלת שיער רגילה".
השלב הראשון של הניסויים הקליניים לאישור הטיפול כבר מתבצע בימים אלו בטבליסי במדינה ג'ורג'יה, ארה"ב והחברה מקווה להעמיד נתונים של בטיחות ויעילות הטיפול כבר בתחילת 2012. (השלב הראשון מוודא את בטיחות הטיפול והשלב השני בודק את יעילותו בהתחשבות במינונים וקבוצת ביקורת רחבה בהרבה). המשמעות היא בחמשת השנים הקרובות הטיפול יהיה, כנראה, זמין לציבור בארה"ב.
בינתיים בניו יורק השתלות שיער קלאסיות כבר מזמן הפכו מניתוחים מגושמים עם תוצאות הפכפכות לניתוחים מדוייקים עם השתלות שמקנות מראה טבעי בעזרת העברות של קבוצות שיערות שנאות בין 1-4 שיערות (יחידות זקיקים בעגה המקצועית). אפילו מנכ"ל רפליסל מחשיב השתלות מסוג זה לסטנדרט עליון לטיפול בהתקרחות הגברית. "תחת ידיו של מנתח מקצועי ישנם תוצאות מאוד מרשימות" הוא אמר, "הבעייה שאין כל כך הרבה מנתחים כשרוניים".
הלוגיקה מאחורי השתלת השיער, שהיא העברת זקיקי שיער ממקום אחד למקום אחר, היא שזקיקי שיער הנלקחים מצידו האחורי של המטופל אינם רגישים לאנדרוגן הDHT. אותו DHT הוא האחראי להתקרחות הגברית שפוגע במחזור הצמיחה התקין של זקיק השערה (הכדור של פרופסייה, למשל מוריד את ריכוז הDHT בדם). כעיקרון השתלת שיער אמורה קבועה, הבעייה היא שאין מספיק זקיקי שיער כדי לכסות את כל הראש.